Vsechno Co Jste Vzdy Chteli Vedet O Fintech 61793

0
Rate this post

Co je FinTech? Vše, co potřebujete vědět o fintech

Termín „Fintech“ („finanční technologie“, tj. finanční technologie nebo, jak se používá v italštině, technofinance) obecně označuje Blog finanční inovace umožněné technologickým rozvojem, který se může promítnout do nových obchodních modelů, procesů nebo produktů, a také noví hráči na trhu. V podstatě jde o multimiliardový průmysl, který mění způsob, jakým nakupujeme, půjčujeme si, spoříme a bankujeme.

Podle indexu EY Fintech Adoption Index třetina spotřebitelů na celém světě využívá dvě nebo více fintech služeb, ale uživatelé si často neuvědomují, že aplikace finančních služeb, které každý den používají, jsou považovány za fintech. Pojďme si to ujasnit.

Co je fintech

Termín fintech obecně označuje jakoukoli technologickou inovaci, která se zavádí do finančních služeb.

Sektoroví operátoři vyvíjejí nové technologie, aby revolucionizovali svět finančních trhů, tradičních bank a dokonce pojišťovacích společností (Insurtech).

Co je fintech

Subjekty nejvíce zapojenými do tohoto procesu jsou samozřejmě začínající podniky, ale také nejznámější bankovní instituce (vzpomeňme HSBC, Credit Suisse, Unicredit atd…) jsou strůjci této transformace a investují do vnitřního rozvoje nebo do akvizice. fintech projektů.

Ty využívají technologie dostupné všem, jako jsou aplikace, ale také složitější software, který zahrnuje využití umělé inteligence nebo velkých dat.

Mobilní platební aplikace (jako je PayPal, Apple Pay nebo Satispay), kryptoměny (jako bitcoiny, Ripple a Ethereum…), blockchain, crowdfunding, otevřená API, chatboti, robo-poradci… Tyto pojmy se nyní staly součástí běžné slovní zásoby, skončí ve fintech kotli.

Inovace „která ničí“

Přerušující inovace (v angličtině) označuje tu technologii nebo inovaci, která vede k vytvoření produktů a služeb, které generují náhlé narušení, aby mohly konkurovat dominantní technologii, hledající postupnou konsolidaci na daném trhu.

O takové inovaci mluvíme vždy, když nové technologie změní způsob fungování trhů.

I když to není výhradně termín související s fintech, často se používá k popisu finančních služeb, kde technologický vývoj nutí finanční instituce přehodnotit svůj přístup k odvětví. regtech

Kontrola a regulace finančních trhů, nazývaná také regtech, označuje technologii, která pomáhá společnostem fungovat v odvětví finančních služeb, aniž by ztratily ze zřetele zákony, které tyto trhy regulují.

Vše se změnilo s příchodem MiFID II (směrnice Evropského parlamentu a Rady č. 65 ze dne 15. května 2014), která dala vzniknout řadě start-upů specializovaných na regtech, které pomáhají finančním společnostem sladit se s novou legislativou.

Mezi hlavní priority regtech patří automatizace a digitalizace legislativy proti praní špinavých peněz a procesů Know Your Customer (KYC), které identifikují a ověřují identitu zákazníků finančních společností, aby se zabránilo účasti na podvodech a podvodech.

Insurtech

Insurtech je podmnožina fintech, která se týká použití technologie ke zjednodušení a zlepšení efektivity pojišťovnictví.

Zpráva společnosti Capgemini a Evropské asociace finančního managementu a marketingu (EFMA) zdůrazňuje, jak tradiční pojišťovny čelí rostoucímu konkurenčnímu tlaku kvůli zrodu řady start-upů specializovaných na insurtech.

ICO

Počáteční nabídka coinů (ICO) je finanční opatření pro startupy využívající blockchain a zahrnuje prodej jednotek kryptoměny vydaných startupem výměnou za skutečné peníze.

ICO jsou podobné primárním veřejným nabídkám (IPO), kdy jsou akcie společnosti poprvé prodávány investorům. ICO však označují spíše podporovatele projektu než investory, takže investice spíše připomíná crowdfundingový experiment.

Otevřené bankovnictví

Nyní je to myšlenka, která se prosadila ve finančních službách a fintech a zahrnuje banky, které umožňují společnostem třetích stran vytvářet aplikace a služby využívající interní data banky.

Otevřené bankovnictví

Otevřené bankovnictví zahrnuje použití aplikačních programovacích rozhraní (API) – kódů, které umožňují vzájemnou komunikaci různých programů – k vytvoření propojené sítě finančních institucí a poskytovatelů třetích stran.

Zastánci otevřeného bankovnictví věří, že otevřený ekosystém API umožní začínajícím fintech vyvíjet nové technologie

  • aplikace, jako jsou mobilní aplikace, které zákazníkům poskytují větší kontrolu nad jejich bankovními daty a finančními rozhodnutími.
  • finanční začlenění

Finančním začleňováním se rozumí řešení navržená fintech, aby poskytovala dostupnější alternativy nejvíce znevýhodněným lidem a lidem s nízkými příjmy, kteří mají omezený přístup ke klíčovým finančním službám. Toto je jedna z nejdůležitějších oblastí pro fintech společnosti působící na rozvojových trzích.

Chytré smlouvy

Inteligentní smlouvy jsou počítačové programy, které automaticky provádějí smlouvy mezi kupujícími a prodávajícími. Obrovsky ušetříte s množstvím času a nákladů na transakce, které obvykle vyžadují vstup lidské bytosti.

Například v Ethereu se s chytrými smlouvami zachází jako s decentralizovanými skripty uloženými v blockchainové síti, takže je lze také použít v následných provedeních.

Chytré smlouvy

Robo-poradci

Robo-poradci jsou platformy, které automatizují investiční poradenství pomocí finančních algoritmů. Omezují potřebu lidských manažerů a dramaticky snižují náklady na správu portfolia.

  • V posledních letech fintech rychle roste ruku v ruce se stále rychlejšími technologickými inovacemi.
  • Čelíme skutečné revoluci a mnozí už možná litovali, že nenasedli dříve do fintech vlaku, který dál jezdí vysokou rychlostí.

Podle toho, co vyplynulo z výzkumu společnosti Cross Border Growth Capital na trhu digitálních finančních služeb v roce 2021, celkový obrat ve výši 143 miliard eur a 121,5 miliardy shromážděných investic. Konkrétně segmenty Osobní finance a Digitální platby vedly k růstu Fintech, u kterých se mezi roky 2020 a 2025 očekává růst o 14 %.